Anttila & Hakaniemelle tärkeä avaus Kiinan markkinoilla

Matka Kiinan markkinoille alkoi vuonna 2016. Nyt sitkeä työ alkaa tuottaa tulosta: ensimmäiset kalusteet on saatu markkinoille ja lisää on tulossa vielä tämän vuoden puolella. Valloitusta tehdään yhdessä muotoilija Tapio Anttilan kanssa Anttila & Hakaniemi -brändillä.

Miksi juuri Kiina?

Kiinassa on modernilla tavalla ajatteleva nouseva keskiluokka. Nuoret haluavat jo muutakin kuin perinteisiä kiinalaisia huonekaluja. Kiinnostusta Eurooppaa ja Skandinaviaa kohtaan on valtavasti.

Kiinan-valloitus alkoi vuonna 2016, kun Business Finland toi kiinalaisia huonekalualan toimijoita Wood from Finland -hankkeen kautta Helsinkiin ja tutustumaan samalla myös suomalaisiin muotoilijoihin. Kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen saimme yhdessä muutaman muun suomalaisen muotoilijan kanssa kutsun Kiinaan tutustumaan paikallisiin huonekalutehtaisiin. Matkaa organisoi Shenzhen Furniture Association (SZFA), jonka verkostoon kuuluu yli tuhat kiinalaista huonekalualanyritystä.

Jo silloin käynnistyivät ensimmäiset yhteistyökuviot Kiinan suuntaan. Samalla alkoi myös yhteistyö muotoilija Tapio Anttilan kanssa. Sekä meillä että Anttilalla on kotimaassa omat yrityksensä, mutta Kiinaa koskevissa projekteissa toimimme aina yhteistyössä. Olemme tähän mennessä tehneet Kiinaan kaikkiaan kymmenkunta reissua yhdessä ja osallistuneet kaksille messuille Shenzhenissä, Etelä-Kiinassa.

Vaikka esimerkiksi IKEA kasvaakin Kiinassa vauhdikkaasti koemme ettei aika ole ihan kypsä puhtaasti skandinaaviselle designille. Innostavana haasteena onkin löytää muotokieli, jossa ainutlaatuisella tavalla yhdistyisi jotain kiinalaista ja jotain skandinaavista.

 

Vaikka Kiinan markkinoilla on monin tavoin haastavaa, ovat mahdollisuudetkin 1,4 miljardin asukkaan maassa aivan erilaiset kuin täällä meillä. Haastavimmaksi koen suunnitteluprosessin itsessään, sekä tietysti kommunikoinnin. Suomessa olemme tottuneet tekemään asiat lineaarisesti ja sen, mitä sovitaan. Kiinalaiset haluavat ihan valtavasti kaikkea ja vieläpä heti. Kaikessa ollaan todella nopeita, eikä kaikkia asioita aina muisteta tai viitsitä ilmoittaa muotoilijalle. He ovat siellä jo myymässä tuotteita, mitä ei vielä ole edes suunniteltu loppuun asti, kun taas Suomessa me täällä mietimme, mitäs te itse asiassa haluaisittekaan.

-Jonas hakaniemi

 

Meillä on Anttilan kanssa parhaillaan käynnissä toimistokaluste-, ulkokaluste- ja pari muutakin huonekaluprojektia Kiinassa. Lisäksi juuri alkoi myös aurinkovarjon suunnitteluprojekti, jossa on omat haasteensa. Ehkä hieman totutuista toimintatavoista poiketen Kiinaan ei siis viedä mitään valmiita tuotteita, vaan nimenomaan suunnitteluosaamista. Paikalliset yritykset hoitavat sitten myynnin, markkinoinnin ja valmistuksen.

Hakaniemi Design Company Oy Ltd on muotoilja Jonas Hakaniemen ja Brande Oy:n yhdessä perustama yritys. Yhdessä Branden kanssa Hakaniemi Design Company tarjoaa laajan palvelukokonaisuuden myös suomalaisille yrityksille, joilla on vahvat kasvutavoitteet. 

https://www.brande.fi

https://anttilahakaniemi.com/